Monday, September 22, 2014

BK Satayburger

Limited Edition by BK Malaysia September 2014


Monday, September 15, 2014

Wacken 2014

1.0 Prelude

nukilan dan material;
(gary / sany / aaron / nazri)

Wacken revisited!

          Wacken On Air merupakan satu festival tahunan yang diadakan di sebuah perkampungan kecil lebih kurang 100km dari bandar Hamburg, Jerman. Konsep festival ini lebih kepada appresiasi konsert rock dan metal tetapi tidak terbatas dengan penganjuran aktiviti lain. Antara aktiviti lain yang turut terdapat di festival ini ialah pasar jualan pakaian dan cd, perkampungan viking, pertandingan bolasepak dan sukan gusti hiburan, pertembungan budaya, karaoke dan tontonan filem dipadang lapang.


Persediaan kami ke Wacken pada tahun ini bermula semenjak tahun 2013. Tiket dibeli dengan pantas sejurus selepas tamat Wacken 2013. Dalam masa 40 jam kesemua 75,000 tiket telah habis dijual. Tiket tahun ini berharga 150 euro.

Gary/Nazri/Sany/Aaron @ Berlin.

2.0 Wacken 2014

Hari Pertama

Kami tiba dari Berlin sekitar 6.30 petang di tapak perkhemahan Wacken.Perjalanan mengambil masa hampir 5 jam menaiki bas. 

Suasana meriah menjemput.

Setelah selesai memasang khemah kami pun menuju ke pintu tapak pesta untuk menukar tiket dengan festival wrist tag.Tidak seperti tahun terdahulu dimana  penukaran  wrist tag diberikan di pintu tapak perkhemahan. Barisan penukaran amat panjang kerana semua peserta tertumpu ke kawasan yang sama. Setelah hampir 45 minit baru kami berjaya masuk kedalam tapak festival. 

 Camping site kami.

 Port khemah tak jauh dengan lokasi khemah tahun 2011

 Beratoq ambik wrist tag lebih panjang dari beratoq nasi kandaq beratoq

Goodie bag yang diberi bersama wrist tag tahun ini mengandungi botol air plastik dan beberapa cenderamata lain. Tahun ini air sejuk boleh diperolehi dengan percuma dengan mengisi kedalam botol plastik yang dibekalkan. Kemudahan wifi juga diberikan percuma tetapi terhad di lokasi hotspot yang disediakan. Tahap kelajuan wifi agak memuaskan.

Suasana camping area

Tanpa membuang masa kami terus menuju kepada band tunggal yang sempat dilihat pada hari tersebut, John Diva & The Rocket of Love. Band glam rock yang memutarkan lagu-lagu rock cover seperti Bon Jovi, Twisted Sister dan Alice Cooper ini ternyata menghiburkan dengan diiringi bersama gadis-gadis pasukan bersorak.


John Diva & The Rocket of Love

Kemudian kami pulan ke kawasan khemah dan berkenalan dengan jiran-jiran terdiri dari negara Switzerland, Belanda, Australia, Amerika dan Jerman. Sesi ramah mesra berlanjutan sehingga matahari hendak terbit semula.


Our great neighbors! lepak hari raya ke-3 sambil menjamah biskut raya kepada jiran

Hari Kedua

Hari kedua bermula dengan menuju kearah merchandize store untuk mendapatkan produk rasmi seperti t-shirt, sweater dan pelbagai. Berdasarkan pengalaman lepas saiz S,M dan L cepat sold out dan digantikan dengan design baru. Harga merchandize masih tidak berubah seperti tiga tahun lepas dimana sehelai baju beharga 18 euro dan sweater masih 40 euro. 

Material printing official merch memang tahan lasak!

Area main stage, True Metal & Black Stage

Setelah mendapatkan cenderahati masing-masing, kami menuju untuk menonton band yang memainkan konsep Scandinavian metaldari Sepanyol dan merupakan juara finalist Metal Battle , In-Mute. Suara vokalist band ini ternyata deliver semasa live seperti yang ditonton melalui youtube.


In Mute 

Sejurus tamat band ini, kami menyaksikan band seterusnya di pentas sebelah dengan aksi band dari Denmark, Huldre. Band ini membawa prop seakan-akan hutan diatas stage. 


Huldre

Kondisi pentas amat sesuai dengan konsep pagan yang dibawa oleh band tersebut. Pada sebelah petang, pentas besar mainstage, yg terdiri daripada Black Stage & True Metal Stage telah dibuka. 

Band pertama yang kami lihat dipentas besar adalah band Hammerfall. Mereka membawa full set album Glory To The Brave.

Hammerfall

Kami juga sempat menyaksikan kelibat satu lagi band glam rock iaitu Steel Panther. Steel Panther banyak mendendangkan lagu terbitan dari album terbaru. Persembahan mereka memuatkan elemen yang ceria dan diakhiri dengan kejutan menjemput penonton perempuan untuk naik bersama menyanyi diatas pentas.


Amaran: Video ini tidak sesuai untuk kanak2 dan yang golongan sensitif 


Kami kemudian berpecah dimana separuh menanti di arena pentas besar untuk menonton headliner pada hari terebut iaitu Saxon dan Accept di mainstage manakala yang lain menuju ke pentas kecil untuk menonton Masterplan. Hujan renyai hadir dalam ketika Saxon memulakan persembahan. Mujurlah terdapat pocho boleh dipakai yang diambil dari metal goodie bag. Walaupun  hujan renyai berlarutan, tapi ini tidak melemahkan semangat penonton. Saxon turut membawa kugiran orchestra yang terdiri dari 4 violins & beberapa orchestral percussionist. Walaupun sudah berumur, performance mereka ternyata masih mantap. Saxon mendendangkan lagu-lagu yang terkenal seperti ‘Heavy Metal Thunder’, ‘Crusader’ dan ‘Wheels of Steel’. 

Only Aaron was there to watch Saxon

Ketika Saxon hampir tamat, kebanyakan setelah mula menunggu di True Metal stage untuk melihat kelibat Accept. Accept adalah salah satu heavy metal band yg paling otai di Jerman dan merupakan local crowd favourite band. Accept membuka persembahan dengan lagu baru ‘Stampede’ daripada album baru mereka, ‘Blind Rage’.  

Only Aaron was there to watch Accept

Masterplan yang dibarisi oleh ex-Helloween ternyata masih menyengat dengan vocalist bersuara yang sangat padu. Tidak banyak band bermain pada hari kedua kami disana kerana acara sebenar hanya bermula pada hari Jumaat.


Masterplan

Hari Ketiga

Pada hari ketiga baru sempat untuk keluar bersarapan pagi di perkampungan Wacken. Harga makanan dan minuman di sini lebih murah berbanding dengan tapak festival. Tandas awam berbayar dan bersih juga boleh jumpai disini. Gerai-gerai yang didirikan oleh orang tempatan ini buka sepanjang hari sehingga lewat malam.


Contoh kedai di perkampungan Wacken


Kami gegas semula ke tapak festival setelah mengisi perut dan bermula menonton persembahan dari band Asia yang terkenal, Chthonic. Persembahan mereka digandingkan dengan kumpulan okestra yang dibawa khas dari Taiwan. Mereka membawa lagu-lagu dari  daripada album “bu-tik’ dan ‘takasago army’, dimana kedua-dua album memang terbest so far. 


Cthonic

Kemudian kami berpindah ke pentas sebelah untuk menonton sebuah band lama iaitu Skid Row. Vocalist Skid Row, Johny Solinger pada tahun ini telah menyamai rekod vocalist lama, Sebastian Bach iaitu sekitar 14 tahun bersama band. Lagu-lagu killer seperti 18 And Life dan Youth Gone Wild turut didendangkan malah penonton diajak untuk menyanyi bersama lagu "I Remember You". 

Skid Row

Kami berpecah sekali lagi kerana hendak menghadiri sessi Meet & Greet manakala yang lain terus sambung menonton band seterusnya. Sessi meet and greet pada tahun ini memuatkan band2 yang agak besar dan pada hari tersebut kami berjaya mendapatkan autograph dan gambar bersama Apocalyptica, Children of Bodom dan Carcass. 

Dia antara sela masa Meet And Greet sempat juga kami menonton beberapa lagu dari band yang bermain di pentas yang hampir dengan lokasi kami. Kami sempat menonton Endstille dan dalam perjalanan menembusi arus rakyat metal untuk menonton Hellyeah, kami juga sempat melihat aksi persembahan band Bring Me The Horizon. Kami tidak berhajat untuk melihat Bring Me The Horizon dengan lebih panjang kerana band ini baru sahaja bermain di Malaysia pada tahun lepas. Hellyeah mempamerkan persembahan yang rancak dan bertenaga. 



Endstille
Hellyeah!

Bring Me The Horizon

 Kemudian tiba pula band yang pernah juga datang ke Malaysia beberapa tahun lepas, Heaven Shall Burn. Oleh kerana band ini berasal dari Jerman, agak ramai crowd yang menonton mereka. Moshing pit mula terbentuk apabila lagu band ini berkumandang dengan hit mereka Endzeil dan Land of The Upright Ones.

Heaven Shall Burn 

Heaven Shall Burn
Wall of death @ 40.10. Mana metal kalau takda wall?
Lewat petang tiba pula giliran Children of Bodom untuk mempamerkan aksi mereka. Tahun ini prop yang digunakan tidak sehebat tahun 2011, walaubagaimanapun persembahan mereka tidak mengecewakan. Lagu lama seperti Lake of Bodom turut dimainkan.

Children of Bodom

Band seterusnya membawa regimen yang paling besar pada tahun ini. Apocalyptica membawa kumpulan okestra mereka yang lebih besar berbanding Chtonic. Hampir 30 orang menjayakan persembahan dari kumpulan Apocalyptica yang mendendangkan tempo harmoni yang agak tenang setelah dibuai dengan irama metal berterusan. Ramai yang terpukau dengan gandingan yang harmonik diutarakan oleh kumpulan okestra ini bersama Apocalyptica.


  Apocalyptica 

Apocalyptica
 
Pada sebelah malam tiba giliran headliner of the day, Motorhead dan Carcass. Sekali lagi kami berpecah kerana sebahagian dari kami telah menonton Motorhead pada Wacken 2011. Mujur juga separuh yang belum berkesempatan dapat melihat Lemmy beraksi walaupun sudah agak perlahan kerana faktor usia.Motorhead masih menarik perhatian and sokongan padu daripada crowd ketika mendendangkan lagu hits mereka seperti Ace of Spades & Overkill. Ketika main ‘Killed by Death’, crowd bersorak apabila Doro join Motorhead on stage. 

Motorhead

Carcass mempamerkan persembahan yang kental seperti tidak dimamah usia. Walaubagaimana pun lagu hit terbaru mereka Mount of Execution dari album terbaru, Surgical Steel tidak dimainkan pada hari tersebut.

 Carcass

Headliner seterusnya merupakan paling ditunggu oleh penonton, iaitu Slayer. Boring gila..aku pi toilet berak.Owh..just joking. Slayer memang ternyata padu pada malam itu, walaupun kehilangan 2 anggota original mereka, dimana sekarang digantikan dengan Gary Holt and Paul Bostaph. Lagu crowd favourite seperti  Rain in Blood, Seasons in the Abyss, Dead Skin Mask & South of Heaven turut dimainkan. Ketika closing set Angel of Death, banner tribute untuk Jeff Henneman dipaparkan di belakang.

Kemudahan skrin LED ditempatkan dibeberapa tapak festival.

Kerana terlalu ramai yang menonton mereka sehingga ada yang terpaksa melihat menerusi paparan skrin LED yang ditempatkan di beberapa lokasi popular di sekitar tapak festival. Oleh kerana kesan panas terik sepanjang hari, crowd mula berkurangan selepas tamat persembahan Slayer.

 Slayer

Tengah malam pula tiba giliran sebuah lagi band veteran yang tidak asing lagi dari Denmark, King Diamond. Kami berpendapat prop yang dibawa oleh band ini paling menarik tahun ini.  Suara pitching King masih mantap dan persembahan mereka secara keseluruhan sangat menarik. Kepada sesiapa yang pernah menonton gig mereka, gimik ritual membakar nenek tua dalam keranda masih dilakukan.

Kind Diamond , One of the best prop on big stages.  

Burn the nenek tua

Penamat untuk hari ketiga bermula pada jam 1.45 pagi didendangkan oleh band yang berusia 32 tahun, iaitu W.A.S.P. Kami juga sudah keletihan dimamah cuaca panas dan sejuk sepanjang hari. Kami hanya menonton beberapa lagu dari band tersebut sebelum bergerak ke khemah untuk berehat untuk esok. Namun begitu WASP mengutarakan setlist yang amat bagus, especially Blackie Lawless main set dari album terkenal WASP, iaitu Crimson Idol.


 WASP mengakhiri malam hari ke-3. Tua tetap bertenaga especially pagi buta.

Hari keempat

Kami bangun awal supaya dapat bersiar-siar di tapak festival. Hari keempat baru sempat melawat kedai-kedai merchandize lain yang menjual aksesori mat metal, baju, topi, boot, cd dan sebagainya. 

Merch area dan warung2 makan festival area

Selain dari itu, tapak pesta perkampungan Viking, Wackinger masih wujud dan menjual aksesori Viking, membuat interaksi bersama pengunjung dengan permainan tradisional dan menjual makanan dan minuman ruji mereka.



 Stuff  you can do at Wackinger Village.

Berhampiran di tapak perkampungan Viking ini juga terletak beberapa pentas kecil memaparkan band mengikut tema masing-masing. Ada kawasan untuk band seperti Fiddler Green dan Mambo Kurt bermain musik berkesesuaian kepada pengemar bir di Beergarden Stage, band seperti Rabbit At War dan Megabosh yang bermain elemen gothic/industrial di kawasan Wasteland Stage dan band seperti Dordeduh, Omnia dan Firkin yang bermain berkonsep viking dan pagan di  Wackinger Stage. Cuaca pada hari ini tidak sepanas semalam.

 Beer garden (kiri) & Wasteland (kanan)

Tepat pada tengah hari, ArchEnemy membuka tirai persembahan. Sudah ramai penonton menunggu untuk melihat kelibat aksi vocalist baru Arch Enemy. 

Never before at 12 tengah hari dah nak full crowd.... 

Ternyata persembahan Alyssa bertenaga dan tidak mengecewakan para peminat. Kebanyakan lagu dibawa dipetik dari album War Eternal.
Arch Enemy 

Kemudian Sodom beraksi di pentas True Metal Stage, Kami tidak berada begitu lama untuk menonton Sodom kerana pernah menonton mereka pada tahun 2011.Tengah hari yang tidak berapa terik hari ini memang best pergi lunch terus.

Sodom

Sementara menunggu Behemoth kami berjaya mendapatkan satu lagu sessi Meet & Greet bersama band lagenda, Emperor. Setelah selesai mengambil gambar dan autograph, kami terus menuju ke pentas besar untuk menonton BehemothMereka mempamerkan show yang mantap dan mengenakan prop yang berkesesuaian dengan konsep black/death metal mereka. 

 Behemoth

Kemudian kami dijamah dengan pure black metal band lagenda dari Norway iaitu Emperor. Mereka membawa fullset album 1994 yang melonjak mereka ke arena antarabangsa, In The Nightside Eclipse. Ada lebihan lagu lain didedangkan oleh Emperor kerana ada lebihan masa kerana bermain selama sejam setengah. 

 Emperor

Kami berpecah semula kerana separuh pergi menonton Devin Townsend Project dan selebihnya menuju ke Meet & Greet untuk mendapatkan gambar dan autograph bersama Behemoth, Arch Enemy,August Burn Reds, Crematory dan Fleshgod Apocalypse. 

Devin Townsend Project - Not sure why so many girls dig this?

Selepas tamat Emperor, satu lagi band headliner besar bermain di True Metal Stage. Crowd Amon Amarth memang begitu ramai. Malah paling ramai setakat ini di Wacken 2014. Showmanship mereka bawa sangat gempar. Lagu anthem, The Pursuit of The Vikings dimainkan pada penghujung persembahan mereka.

Sany & Aaron sempat tengok semua Amon Amarth, Gary & Nazri dapat last song only sebab queue panjang meet & greet Arch Enemy.

Pada sebelah petang kami berkumpul semula untuk menonton Megadeth. Persembahan mereka memang hebat walaupun suara Dave Mustaine agak mengecewakan. Mungkin kerana faktor keletihan apabila kami dimaklumkan Megadeth baru tiba dari festival Ressurection di Sepanyol semalam.

 Ramai yang menonton Megadeth

Setelah tamat persembahan Megadeth kami berpecah untuk menyaksikan kelibat anak buah In Flames, Degradead, band technical death metal dari Italy, Fleshgod Apocalypse dan ICS Vortex yang bermain di pentas kecil. Ternyata masih ramai juga yang menonton di pentas kecil walaupun Avantasia sudah serentak yang bermain dipentas besar.

Degradead (kiri) & Fleshgod Apocalypse (kanan)

Degradead
Avantasia diberi slot masa selama dua jam untuk menghiburkan para peminat. Aku lepak belakang je layan ballad diorang nih..Best, tapi Jorn Lande takda, diorang ganti Eric Martin as one of the vocalist. Showmanship diorang best macam 2011.

Avantasia

Crowd mula bertambah apabila Avantasia hampir menamatkan persembahan kerana persembahan final headliner oleh Kreator akan berlangsung. Tak banyak gambar...baik layan headbanging!

 Kreator - How big it was in Wacken, how shit what happen to Malaysia :(

Pada penghujung hari, penonton dihiburkan dengan persembahan ringan di pentas kecil seperti VanCanto, Schandmaul dan Crematory. Van Canto membawa artis undangan bekas vocalist Nightwish, Tarja untuk menyanyi bersama mereka. Mereka mempunya keunikan tersendiri kerana membawa konsep acapella metal.

Van Canto

Crematory

Ramai yang telah mula berangkat pulang ke kampung halaman masing-masing sekitar jam 3 pagi menuju ke destinasi Scandinavia dan sebagainya. Malam pengakhiran kami tidur agak lewat kerana kemeriahan kawasan perkhemahan yang penuh dengan sessi selamat tinggal.

Suasana malam di Bull Head Circus Tent dan dari tapak perkhemahan

 Hari kelima

Sejurus selepas bangun, kelihatan sudah banyak tapak perkhemahan telah dikosongkan. Banyak khemah kosong, boots dan makanan ditinggalkan. 


Scavenging craps for breakfast

Setelah siap berkemas, kami menaiki bas dan pulang ke Hamburg yang mengambil masa sekitar 2 jam untuk tiba ke destinasi. Setelah tiba dihotel kami mendapat nikmat mandi yang paling best seronok setelah 5 hari tidak mandi! Keesokan paginya, kami dimaklumkan semua 75,000 tiket Wacken 2015 telah habis dijual dalam masa 12 jam.


Dalam sela masa 5 hari di Wacken, paling sesal tak dapat tengok Hatebreed sebab clash dengan Emperor, dan juga ada yang tak dapat tengok Carcass sebeb clash dengan Motorhead.Ada juga yang clash ambil autograph, dapat tengok Amon Amarth sikit ja.

3.0 Meet And Greet

Apocalyptica

Miko & Eicca

Pavvo & Perttu


Children Of Bodom

Laiho & Janne


Carcass

Bill & Jeff

Daniel & Ben

Emperor

Samoth & Ihsahn

Faust 

August Burns Red

Aku tak minat August Burns Red, tapi sebab takda orang queue aku cilok la, pastu autograph suruh diorang tulis untuk Agus.

Behemoth

Nergal & Orion


Inferno  

Fleshgod Apocalypse

The whole band, with additional orchestra woman


Crematory

The whole Crematory band, Gerhard memang idola!


Arch Enemy


 
No pictures allowed menurut perintah band sekuriti manager.
Got Alyssa to sign on the shirt as well.

~~Meet & Greet 2011~~
[Suicidal Tendencies]
[Sepultura]
[Crashdiet]
[Trivium]
[other meet & greet session]

4.0 Band schedules, setlist, pictures, youtube link


Log into google account,
Click link and press next,
(+) from Aaron album.

30 July 2014

W.E.T Stage
11:00 - 11:45     VICTIM OF MADNESS
12.20 - 12:40     TIMEWAVES [MB NORWAY]
13.10 - 13:30     DIRTY SHIRT [MB ROMANIA]
14:00 - 14:20     MUTANK [MB CANADA]
15:20 - 15:50     BATALLION [MB SWISS]
16:10 - 16:30     ROADWOLF [MB AUSTRIA]
17:00 - 17:20     KIN BENEATH CHORUS [MB GREECE]
17:50 - 18:10     KILLFACE [MB IRELAND]
18:40 - 19:00     BLIND CHANNEL [MB FINLAND]
19:30 - 19:50     INFANTERIA [MB SOUTH AFRICA]
20:50 - 21:20     AX'N SEX 
23:10 - 23:55     MAMBO KURT
01:00 - 03:00     ROCKSTARZ LIVE KARAOKE

Headbangers Stage
11:55 - 12:15     BACKDAWN [MB FRANCE]
12.45 - 13:05     PLAQUE THROAT [MB INDIA]
13.35 - 13:55     CRESCENT [MB EGYPT]
14:30 - 15:15     WRESTLING
15:45 - 16:05     CRYING STEEL [MB ITALY]
16:35 - 16:55     ANSTRATUS [MB SLOVAKIA]
17:25 - 17:45     MAGOR [MB ISRAEL]
18:15 - 18:35     PUREST OF PAIN [MB HOLLAND]
19:05 - 19:25     EAST OF DISGUST [MB RUSSIA]
20:00 - 20:40     BEMBERS
21:30 - 23:00     JOHN DIVA & THE ROCKET OF LOVE
00:05 - 00:50     FORK

31 July 2014

W.E.T Stage
11:00 - 11:20     DISMORIAL[MB GEORGIA]
11.50 - 12:10     CONVIVIUM [MB SWEDEN]
12.40 - 13:00     ROOM OF THE MAD ROBOTS [MB HUNGARY]
13:30 - 13:50     REVOLUTION WITHIN [MB PORTUGAL]
14:20 - 14:40     JUODVARNIS [MB LITHUANIA]
15:45 - 16:05     COSMOGON [MB LUXEMBORG]
16:35 - 16:55     IN MUTE [MB SPAIN]
17:30 - 18:15     FORK
19:05 - 19:50     BEYOND THE BLACK
21:10 - 21:55     RUSSKAJA
23:00 - 23:45     MASTERPLAN (+)
00:50 - 03:00     ROCKSTARZ LIVE KARAOKE

Headbangers Stage
11:25 - 11:55     TROUBLE AGENCY
12.15 - 12:35     AGNI KAI
13.05 - 13:25     HELLHOUND [MB JAPAN]
13:55 - 14:15     EVOCATION [MB CHINA]
14:50 - 15:35     WRESTLING
16:10 - 16:30     EARTH DIVIDE
17:00 - 17:20     HULDRE [MB DENMARK]
18:25 - 18:55     BEMBERS
20:00 - 21:00     LETZ-ZEP
22:05 - 22:50     5TH AVENUE
23:55 - 00:40     STARCHILD

True Metal Stage
17:00 - 17:45     BULLENT CEYLAN
19.30 - 20:45     STEEL PANTHER (+) (youtube)
22.30 - 00:00     ACCEPT (+) (youtube)

Black Stage
15:45 - 16:30     SKYLINE
18.00 - 19:15     HAMMERFALL (+) (youtube)
21.00 - 22:15     SAXON (+) (youtube)

1 August 2014

W.E.T Stage
11:00 - 11:30     BEMBERS
12.25 - 13:10     FOR THE IMPERIUM
14:05 - 14:50     COLLIBUS
15:55 - 16:40     TORMENT
17:45 - 18:30     BLACK STAR RIDERS
19:50 - 20:35     HAMATOM
21:40 - 22:25     HELL
23:30 - 00:15     A PALE HORSE NAMED DEATH
01:40 - 03:00     VREID & GUESTS

Headbangers Stage
11:40 - 12:15     NAILED TO OBSCURITY
13.20 - 13:55     NEOPERA
15:00 - 15:45     C.O.P UK
16:50 - 17:35     EXCREMENTORY GRINDFUCKERS
18:40 - 19:40     ONKEL TOM
20:45 - 21:30     THE VINTAGE CARAVAN
22:35 - 23:20     NIGHTMARE
00:25 - 01:30     WRESTLING

True Metal Stage
11:55 - 12:55     SKID ROW (+) (youtube)
14:15 - 15:15     FIVE FINGER DEATH PUNCH (youtube)
16:45 - 17:45     HEAVEN SHALL BURN (+) (youtube)
19:30 - 20:45     APOCALYPTICA (+) (youtube)
22:30 - 23:45     SLAYER (+) (youtube)
01:40 - 03:00     W.A.S.P (+) (youtube)

Black Stage
11:00 - 11:45     CTHONIC (youtube)
13.05 - 14:05     ENDSTILLE (+) (youtube)
15.30 - 16:30     BRING ME THE HORIZON (youtube)
18:00 - 19:15     CHILDREN OF BODOM (+) (youtube)
21.00 - 22:15     MOTORHEAD  (+) (youtube)
00:00 - 01:15     KING DIAMOND (+) (youtube)

Party Stage
11:00 - 11:45     RUSSKAJA (youtube)
13.05 - 14:05     KNORKATOR (youtube)
15.30 - 16:30     HELLYEAH (youtube)
18:00 - 19:15     SANTIANO (youtube)
21.00 - 22:15     CARCASS (youtube) 
00:00 - 01:15     SALTATIO MORTIS (youtube)

2 August 2014


W.E.T Stage
12.50 - 13:20     DEMONIC RESSURECTION
14:25 - 15:10     ARTHEMIS
16:20 - 17:20     LACRIMAS PROFUNDERE
18:25 - 19:25     THE OCEAN
21:20 - 21:55     DEGRADEAD
23:00 - 23:45     ICS VORTEX
01:05 - 02:05     CREMATORY

Headbangers Stage
12:00 - 12:40     BEMBERS
13.30 - 14:15     SACRED SEASON
15:20 - 16:05     DECAPITATED
17:30 - 18:15     BEYOND THE BLACK
19:45 - 21:00     DER W
22:05 - 22:50     FLESHGOD APOCALYPSE
22:55 - 00:55     WRESTLING
02:15 - 03:00     KOLDBRANN

True Metal Stage
13:15 - 14:15     SODOM (+) (youtube)
16:00 - 17:15     DEVIN TOWNSEND PROJECT (youtube)
19:00 - 20:15     AMON AMARTH (youtube)
22:00 - 00:00     AVANTASIA (youtube)
01:45 - 02:45     SCHANDMAUL
02:45 - 02:55     OUTRO

Black Stage
12:00 - 13:00     ARCH ENEMY (+) (youtube)
14.30 - 15:45     BEHEMOTH (youtube)
17.30 - 18:45     EMPEROR (youtube)
20:30 - 21:45     MEGADETH (youtube)
00:15 - 01:30     KREATOR (youtube)

Party Stage
12:00 - 13:00     PRONG (youtube)
14.30 - 15:45     AUGUST BURNS RED (youtube)
17.30 - 18:45     HATEBREED (youtube)
20:30 - 21:45     J.B.O (youtube)
00:15 - 01:30     VAN CANTO & SPECIAL GUESTS (youtube)

Band setlist (Credit to Aaron)

John Diva & The Rockets of Love
• I Love Rock'n'Roll
•  Here I Go Again
•  You Give Love A Bad Name
•  Rock And Roll All Nite
•  Is This Love?
•  Poison
•  The Final Countdown
•  Rock You Like A Hurricane
•  Jump
•  Paradise City

Steel Panther
•  Pussywhipped
•  Party Like Tomorrow Is the End of the World
•  Asian Hooker
•  Just Like Tiger Woods
•  Gold Digging Whore
•  Girl From Oklahoma
•  Community Property
•  Eyes of a Panther
•  17 Girls in a Row
•  Gloryhole
•  Death to All but Metal
•  It Won't Suck Itself
•  Party All Day (Fuck All Night)

Saxon
•  Motorcycle Man
•  Sacrifice
•  Heavy Metal Thunder
•  Solid Ball of Rock
•  Wheels of Steel
•  747 (Strangers in the Night)
(with Orchestra Section (4 violions & Orchestral Percussion))
•  Crusader
•  Battalions of Steel
•  The Eagle Has Landed
•  Power and the Glory
•  Dallas 1 PM
•  Princess of the Night
•  Denim and Leather

Accept
•  Stampede (Live Premiere)
•  Stalingrad
•  Losers and Winners
•  Monsterman
•  London Leatherboys
•  Breaker
•  Shadow Soldiers
•  Restless and Wild
•  Ahead of the Pack
•  Flash Rockin' Man
•  Princess of the Dawn
•  Fast as a Shark
•  Starlight
•  Pandemic
•  Metal Heart
•  Teutonic Terror
•  Balls to the Wall
•  Burning

Masterplan
•  Enlighten Me
•  Spirit Never Die
•  Black Night of Magic
•  Crimson Rider
•  Time to Be King
•  Keep Your Dream Alive
•  Crystal Night
•  Soulburn
•  Heroes
•  Kind Hearted Light
•  Crawling From Hell

Chthonic
•  Oceanquake
•  Supreme Pain for the Tyrant
•  Next Republic
•  Southern Cross
•  Rage of My Sword
•  Sail Into the Sunset's Fire
•  Broken Jade
•  Defenders of Bu-tik Palace
•  Takao

Skid Row
•  Let's Go
•  Big Guns
•  Makin' a Mess
•  Piece of Me
•  18 and Life
•  Thick Is the Skin
•  Kings of Demolition
•  Psycho Therapy (Ramonescover) (dedicated to Johnny Ramone)
•  I Remember You
•  Monkey Business
•  We Are the Damned
•  Slave to the Grind
•  Youth Gone Wild

Apocalyptica
•  Cohkka
•  Burn
•  Quutamo
•  Fight Fire With Fire (Metallicacover)
•  Rage of Poseidon
•  Bittersweet
•  Worlds Collide
•  Grace
•  Path
•  Ludwig - Wonderland
•  Inquisition Symphony (Sepulturacover)
•  Nothing Else Matters (Metallicacover)
•  Hall of the Mountain King

COB
•  Needled 24/7
•  Kissing the Shadows
•  Bodom Beach Terror
•  Halo of Blood
•  Scream for Silence
•  Hate Crew Deathroll
•  Lake Bodom
•  Angels Don't Kill
•  Are You Dead Yet?
•  Towards Dead End
•  Hate Me!
•  Bodom After Midnight (followed by Black Diamond snippet)
•  Downfall
•  In Your Face

Carcass
•  Buried Dreams
•  Incarnated Solvent Abuse
•  Cadaver Pouch Conveyor System (with A Congealed Clot of Blood intro)
•  This Mortal Coil (with Noncompliance to ASTM F 899-12 Standard intro)
•  Reek of Putrefaction
•  The Granulating Dark Satanic Mills
•  Unfit for Human Consumption
•  Genital Grinder / Pyosisified (Rotten to the Gore)
•  Exhume to Consume
•  Captive Bolt Pistol
•  Corporal Jigsore Quandary / Forensic Clinicism/The Sanguine Article
•  Heartwork (with Ruptured in Purulence intro, Carneous Cacoffiny outro, & A Congealed Clot of Blood intro)

Slayer
1. Hell Awaits
2. The Antichrist
3. Necrophiliac
4. Mandatory Suicide
5. Hate Worldwide
6. War Ensemble
7. Postmortem
8. Captor of Sin
9. Disciple
10. Seasons in the Abyss
11. Born of Fire
12. Dead Skin Mask
13. Raining Blood
14. Black Magic
15. South of Heaven
16. Angel of Death

King Diamond
•  The Candle
•  Sleepless Nights
•  Welcome Home
•  Never Ending Hill
•  Let It Be Done
•  The Puppet Master
•  At the Graves
•  Tea / To the Morgue / Digging Graves / A Visit from the Dead
•  Evil (Mercyful Fate cover)
•  Come to the Sabbath (Mercyful Fate cover)
•  Shapes of Black
•  Eye of the Witch
•  Cremation
•  The Family Ghost
•  Black Horsemen

WASP
•  On Your Knees
•  The Torture Never Stops
•  The Real Me (The Who cover)
•  L.O.V.E. Machine
•  Wild Child
•  Sleeping (in the Fire) / Forever Free
•  I Wanna Be Somebody
•  The Titanic Overture
•  The Invisible Boy
•  The Idol
•  Chainsaw Charlie (Murders in the New Morgue)
•  •  Heaven's Hung in Black
•  Blind in Texas

Arch Enemy
•  Khaos Overture
•  Yesterday Is Dead and Gone
•  War Eternal
•  Ravenous
•  My Apocalypse
•  You Will Know My Name
•  Bloodstained Cross
•  As the Pages Burn
•  Dead Eyes See No Future
•  No Gods, No Masters
•  We Will Rise
•  Nemesis
•  Fields of Desolation

Emperor 
•  Into the Infinity of Thoughts
•  The Burning Shadows of Silence
•  Cosmic Keys to My Creations & Times
•  Beyond the Great Vast Forest
•  Towards the Pantheon
•  The Majesty of the Nightsky
•  I Am the Black Wizards
•  Inno a Satana
•  Ancient  Queen
•  Wrath of the Tyrant
•  A Fine Day to Die

Behemoth
•  Blow Your Trumpets Gabriel
•  Ora Pro Nobis Lucifer
•  Conquer All
•  As Above So Below
•  Slaves Shall Serve
•  Christians to the Lions
•  The Satanist
•  Ov Fire and the Void
•  Alas, Lord Is Upon Me
•  At the Left Hand ov God
•  Chant for Eschaton 2000
•  O Father O Satan O Sun!

DTP
•  Seventh Wave
•  War
•  By Your Command
•  Deadhead
•  Planet of the Apes
•  Numbered!
•  Supercrush!
•  Kingdom
•  Juular
•  Grace
•  Bad Devil

Megadeth
•  Hangar 18
•  Wake Up Dead
•  In My Darkest Hour
•  Skin o' My Teeth
•  Sweating Bullets
•  Tornado of Souls
•  Poison Was the Cure
•  She-Wolf
•  Trust
•  Kingmaker
•  Cold Sweat (Thin Lizzy cover)
•  Symphony of Destruction
•  Peace Sells
•  Encore:
•  Holy Wars... The Punishment Due


Fleshgod Apocalypse
•  The Hypocrisy
•  Minotaur (The Wrath of Poseidon)
•  The Deceit
•  Pathfinder
•  The Violation
•  The Egoism
•  Elegy
•  The Forsaking

Avantasia
•  Spectres
•  Invoke the Machine
•  The Scarecrow
•  The Story Ain't Over
•  Prelude
•  Reach Out for the Light
•  Avantasia
•  What's Left of Me
•  Dying for an Angel
•  Farewell
•  Shelter from the Rain
•  The Great Mystery
•  Twisted Mind
•  Promised Land
•  Lost in Space
•  Sign of the Cross / The Seven Angels

Kreator
(Mars Mantra)
•  Phantom Antichrist
•  From Flood into Fire
•  Warcurse
•  Endless Pain (preceeded by Coma of Souls Snippet)
•  Pleasure to Kill
•  Hordes of Chaos (A Necrologue for the Elite)
•  Phobia
•  Enemy of God
•  Civilization Collapse
(The Patriarch)
•  Violent Revolution
•  United in Hate
•  Flag of Hate / Tormentor

5.0 Conclude

Semoga catitan tatabahasa berterabur ni boleh membawa inspirasi dan motivasi pembaca ke Wacken suatu hari kelak!

A kind request to republish is always welcomed. (FB: Red_April)
Semua material sendiri except youtube, wiki  & external links

Gary album access <here>
Aaron album access <here>
Spare some time to read this : Wacken 2011

~ Danke WoA 2014 ~

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...