WacKeN 2011


Prelude
(gary / sany / is)


Destination Wacken 2011
Road to Wacken 2011


                Wacken On Air merupakan satu festival tahunan yang diadakan di sebuah perkampungan kecil lebih kurang 100km dari bandar Hamburg, Jerman. Konsep festival ini lebih kepada appresiasi konsert rock dan metal tetapi tidak terbatas dengan penganjuran aktiviti lain. Antara aktiviti lain yang turut terdapat di festival ini ialah pasar jualan pakaian dan cd, perkampungan viking, pertandingan bolasepak dan sukan gusti hiburan, pertunjukkan fesyen glamrock, karoake dan tontonan filem dipadang lapang.


Destination : HOLY WACKEN LAND 2011

                Kami telah membeli tiket semenjak bulan November 2010 dan difahamkan sekitar awal Februari 2011 kesemua 80,000 tiket telah habis dijual untuk festival bulan Ogos 2011. Dalam penantian panjang, aku telah bertemu dua lagi rakan Malaysia yang menghadiri Wacken 2011 menerusi laman facebook (Wacken)

Setelah berpakat kami telah bersetuju untuk bertemu di sebuah hotel di Hamburg sehari sebelum ke tapak festival. Semenjak perjalanan dari Amsterdam, Belanda beberapa hari sebelum festival lagi sudah kelihatan banyak mat metal yang menyampuk "Wacken!" Barangkali mereka juga seperti aku yang mengambil kesempatan melancong sekitar eropah sebelum ke festival tersebut.

Hamburg

Sampai di Hamburg, kami menginap di Meininger Hostel. Kami memilih asrama ini kerana ianya berhampiran tapak bas ke Wacken. Tibanya kami disini kelihatan sudah ramai mat metal hinggap di hotel ini. Petang itu kami bersiar-siar di pelabuhan Hamburg yang dingin dan tenang. Malam kami pi ronda Hamburg city area red light district of Reeperbahn. Layan tetek terpampang kat cermin. Dalam lepak2 tersua mana2 mat metal semua dok pekik "Wacken!". Kami lepak sampai malam sampai tertinggal last LRT...lewat malam pun Reeperbahn tak la bahaya macam orang tulis kat internet. Cuma kami terserempak mat flasher tayang penis dia. Sial freak. Sekitar 2 pagi kami naik taxi ja balik ke hotel. Tak jauh pun cuma tak cam jalan kalau nak menapak.  Pada malam hari kami membuat persiapan terakhir sebelum menuju ke destinasi utama esok hari. Kami perasan masa dok packing, tv hotel dia dok tayang cerita blue bahasa german. Tak paham storyline..hahaha!


Posing sebelum bergerak ke holy land Wacken. Kali terakhir mandi sebelum terjah wacken..pastu tak mandi dah 5 hari....daje punya sejuk.



Wacken

                Kami tiba di Wacken pada pukul 2 petang selepas menaiki bas charter selama 2 jam. Proses pendaftaran sangat teratur dah mudah. Sesudah menunjukkan tiket, tangan di-tag dengan choker Wacken dan diberi full metal bag sebagai tanda cenderamata  Kemudian kami memasang khemah pada lokasi yang bebas dipilih. Kelihatan sudah banyak khemah didirikan oleh mat metal yang hadir lebih awal.


Dua khemah ja kontigen kali ni....

Macam2 khemah kelihatan, aku dengan selamba membuat sistem barter ganja berlebihan ketika dibeli di Amsterdam dengan kerusi camping; bersama budak2 dari Cyprus. Ini adalah kerana mereka tanpa segan silu mengiklankan keperluan ganja digantung pada khemah mereka, Sesudah memasang khemah, tanpa membuang masa kami terus menuju ke WET stage, kerana hanya pentas itu dibuka pada hari prelude to Wacken. Pada hari tersebut WET stage mendendangkan penangan band2 metal dari serata dunia yang yang berkualiti dan baru nak top.




Ni tahun 2011!

Ramai mat metal eropah menegur sapa kami di kawasan tapak WET stage kerana mereka mugkin agak pelik melihat saiz kami orang Asia yang kecil. Walau bagaimanapun mereka tetap tahu dimana lokasi Malaysia apabila kami memberitahu tempat asal. Tegur sapa begini berlaku hari-hari sampai hari last wacken. People from far-east is awesome! Sungguh friendly approach mat metal2 sekalian alam! 


akak nak berkenalan dengan adik kecik bleh?


                Sesudah hari mulai senja sekitar 10 malam kami meninggalkan WET stage dan menuju ke kedai jualan official merchandize. Pada penghujung hari prelude ini sudah banyak baju size kecil habis dijual.Sehelai lineup t-shirt berharga 18 euro, jacket kain elok 40 euro.


contoh merch jual kat organizer store. ada few location 


Setelah habis shopping, kami pulang ke khemah. Cuaca agak sejuk pada malam hari dengan hadir hujan renyai. Kami menghabiskan malam itu dengan meghirup minuman cokelat panas dan menghisap ganja bersama jiran khemah sebelah ratanya dari Mexico dan Sepanyol.

geng spain belah kiri, mamat mexico mastautin norway blah kanan. mamat ni 95% duduk kat khemah ja. dia mai wacken nak layan motorhead sahaja and having fun in wacken festival.

                Hari pertama bermula pada tengah hari dimana kami pergi melawat perkampungan viking  yang merupakan salah satu tak festival. Beraneka barangan viking dijual disini,. Terdapat demonstrasi pertempuran antara viking, dimana juga anda boleh menyertai demonstasi tersebut. Di kawasan ini terdapat banyak khemah2 viking malahan makanan2 yang dijual disini semua berbentuk elemen2 viking.


tanduk ni paling murah 5 euro,boleh setakat 2 teguk air.

berat gila bila try nak angkat.

 
mula2 demonstration show, pastu angkut volunteer. 

 Sehabisnya kami di kawasan perkampungan viking kami melawat Bull City Tent,sebuah khemah besar yang menempatkan acara gusti, pertunjukan fesyen(pandemonium) dan konsert kecil. Kami tidak masuk kedalam kerana terlalu panjang yang beratur. Barangkali ini kerana konsert hanya mula pada waktu petang. Kami hanya menonton gusti dari screen yang tertera dari luar khemah.

barisan2 international peminat gusti wacken..

                Kemudian kami terus menyerbu ke tapak konsert apabila pintu gate dibuka pada pukul 3.30PM. Sudah ramai berpusu masuk kedalam tapak konsert, sistem sekuriti lebih ketat dari masuk ke tapak khemah. Dengan tidak membuang masak kami beratur untuk mengambil signature HelloweenHelloween. Malang tidak berbau kerana masa diperuntukkan untuk setiap band session hanya sekitar 20 minit, kami tidak sempat semasa menunggu dalam giliran.

Inilah band yang mengintroduce aku kepada jiwa metal sampai harini..Since 1992, menerusi lagu I Want Out. Dapat juga dapat tengok diaorang live walaupun miss Live in Singapore akibat gaji kecil kerja mat kilang.

Setelah itu kami berlegar sekitar tapak pesta semula kerana ada 2 jam sebelum band opening at stage. Stuff-stuff limited edition boleh diperolehi dari kedai runcit tapak pesta seperti kopi, minuman keras dan lanyard. Perkhidmatan wifi sepanjang festival juga boleh dibeli pada harga 8euro dan boleh digunakan di pelbagai hotspot disediakan. Kelancaran wifi adalah pada tahap yang agak memuaskan. Suasana wacken 2011....


"yeah i was there .... 4;06"


Berbalik kepada tapak pesta ala pasar malam, pelbagai stuff metal dijual disini.(picture) Harga yang ditawarkan jugak amat berpatutan dengan kualiti. Patch dan baju2 dan cd2 first printing, baju2 gothic yang extreme turut dijual disini. Terdapat jugak kedai2 kecil yang menyediakan perkhidmatan charging handphone di kawasan pasar malam metal. Kami jugak terserempak dengan booth untuk bergambar dengan topless model pada harga serendah 5 euro!.


ini tempat heaven untuk pengumpul cd2 rare dan hardcore about the edition(first printing)

lain kali pi mau beli satu, sedap parking kat rumah orang ketika hari raya.

Sekitar pasar malam metal...barang baik! patch berlambak2 , cuma instant embroidery patch service aku tak jumpa. Lain kali pi boleh buat bisnes.



perkhidmatan charge hanphone pun ada. tapi tak layan la..mai sini layan banging ja.

Berikut adalah setlist tontonan kami ketika berada di festival , ada masa yang sama tetapi perform at stage berbeza.  Kalau in between tu kosong kira pergi jalan2 pasar metal, toilet dengan pergi makan da….oh ya..regarding toilet, kalau yang kat area khemah memang aku tak sentuh la..tempat kecing open air kencing pun mau macam celaka sampai aku rela kencing dipagar, toksah nak sambung cerita macam mana nak develop imaginasi tempat lampias barang baik. Suprisingly tandas2 dekat tapak pesta semua well maintained bersih by organizer. lepas drop the bom mesti ada cleaner service dulu. tetapi kencing still open air ramai2.  


Sebelah malam jugak boring2 layan open air movie sampai rabak.. 

Terjemahan2 band yang aku layan di wacken dalam "bold"

3 August 2011

12:00 - 12:25     MOTHER OF GOD (MB SWEDEN)
12:45 - 13:10     LEASH EYE (MB POLAND)
13:30 - 13:55     DUST BOLT (MB GERMANY)
14:15 - 14:40     HAMMERCULT (MB ISRAEL)
15:00 - 15:25     VIRGINIA CLEMM (MB C.AMERICA)
15:45 - 16:10     DEATH CLOCKS (MB GREECE)
16:30 - 16:55     MORTAL STRIKE (MB AUSTRIA)
17:15 - 17:40     APHYXION (MB DENMARK)
18:00 - 18:25     MB FINLAND
18:45 - 19:10     NOEIN (MB FRANCE)
19:30 - 19:55     ATRUM (MB ICELAND)
20:15 - 20:40     VOLTAX (MB MEXICO)
21:00 - 21:25     PARALYTIC (MB LITHUANIA)
21:45 - 22:10     ECCENTRIC PENDULUM (MB INDIA)
22:30 - 22:55     NEKROST(MB BRASIL)
23:15 - 23:40     POWERSTROKE (MB BELGIUM)
00:00 - 01:00     MAMBO KURT
01:00 - 06:00     METAL-KARAOKE

4 August 2011

2:00 - 12:25       TANKER (MB EX SFRJ REPUBLICS)
12:45 - 13:10     SACRAMENTAL (MB LATVIA)
13:30 - 13:55     SEVEN STITCHES (MB PORTUGAL)
14:15 - 14:40     ACHREN (MB UK)
15:00 - 15:25     EXQUISITE PUS (MB SPAIN)
15:45 - 16:10     GOLEM (MB ITALY) 
16:00 - 17:00     SKYLINE (+ SPECIAL GUEST´s DORO, U.D.O., CHRIS B., ONKEL TOM)
17:05 - 17:35     BÜLENT CEYLAN
17:45 - 18:45     FREI.WILD
16:30 - 16:55     RUDE REVELATION (MB LUX)
17:15 - 17:40     X-TINXION (MB NETHERLANDS)
18:00 - 18:25     COLDWAR (MB IRELAND)
18:45 - 19:10     BUCOVINA (MB ROMANIA)
19:00 - 20:15     HELLOWEEN
19:30 - 19:55     AEON THRONE (MB NORWAY)
20:15 - 20:40     OMNICIDE (MB SWITZERLAND)
20:30 - 22:00     BLINDGUARDIAN 
21:00 - 21:25     BATTLEBEAST (MB WINNER 10)
21:45 - 22:10     PNEUMA (WINNER METAL MASTERS)
22:30 - 24:00     OZZYOSBOURNE
00:00 - 06:00     METAL HAMMER PARTY + SPECIAL GUEST / METAL-KARAOKE

5 August 2011

12:00 - 12:30     PHARAO
12:00 - 13:00     PRIMAL FEAR
12:00 - 13:00     ENSIFERUM
12:55 - 13:25     VOLCANO
13:15 - 14:15     SUICIDALTENDENCIES
13:50 - 14:20     PUSSY SISTER
14:30 - 15:30     MORBID ANGEL (tengok separuh je pasal nak tengok Van Canto)
14:30 - 15:30     VAN CANTO
14:45 - 15:15     SKÀLMÖLD
15:40 - 16:10     THE PROPHECY 23
16:35 - 17:05     KHOLD
15:45 - 16:45     SODOM // Queue Suicidal T Signature
17:00 - 18:00     AS I LAY DYING
17:00 - 18:00     RHAPSODY OF FIRE (sany/is gi layan ni)
17:30 - 18:00     NEGATOR
18:15 - 19:15     TRIVIUM
18:25 - 18:55     DEADLOCK
19:20 - 19:50     BULLET
19:30 - 20:30     MORGOTH
19:30 - 20:30     HEAVEN SHALL BURN // Queue Trivium Signature
20:15 - 20:45     SUIDAKRA (terlepas pasal lama sangat Queue trivium)
20:45 - 23:00     JUDAS PRIEST (gua skip pasal tak minat pun band nih...)
21:10 - 21:40     SIRENIA
22:05 - 22:35     TSJUDER
23:00 - 23:30     ACCUSER
23:15 - 00:15     TRIPTYKON (band paling aku tak paham dapat main stage besar)
23:15 - 00:15     KYUSS LIVES
23:55 - 00:40     SKINDRED (full house dalam indoor stage terus jadi clubbing session)
00:45 - 01:45     AIRBOURNE
01:05 - 02:00     SLIME
02:00 - 03:00     APOCALYPTICA (kabus kaw2/rotate dengan saltatio mortis)
02:00 - 03:00     SALTATIO MORTIS (kabus kaw2/rotate dengan apocalyptica)
02:25 - 02:55     SHRAPHEAD
00:00 - 06:00     METAL HAMMER PARTY + SPECIAL GUEST / METAL-KARAOKE

6 August 2011

12:00 - 12:45     VISIONS OF ATLANTIS (mujur start awal,sempat tengok kejap)
12:00 - 12:30     THE MURDER OF MY SWEET
12:00 - 12:45     MOONSORROW
12:55 - 13:25     TRIOSPHERE (agak terkilan tak boleh tengok sebab clash timing Crashdiest)
13:00 - 13:45     CRASHDIET
13:50 - 14:20     HELLSAW
14:00 - 14:45     THE HAUNTED
14:00 - 14:45     KATAKLYSM
14:45 - 15:15     TORTURE SQUAD
15:00 - 16:00     DIR EN GREY // Queue Crashdiet Signature
15:40 - 16:10     STORMZONE
16:15 - 17:15     KNORKATOR
16:15 - 17:15     MAYHEM (tengok sekejap je dah boring, gi layan Hamatom)
16:35 - 17:05     HÄMATOM
17:30 - 18:00     SHINING (akibat terlampau merepek, aku layan kejap ja)
17:30 - 18:30     ICED EARTH (gua tak minat...malas layan)
18:25 - 18:55     SKELETONWITCH
18:45 - 19:45     SEPULTURA
18:45 - 19:45     VREID (sempat ambik gambar ja..demn clash dengan Sepultura)
19:20 - 19:50     IN SOLITUDE
20:00 - 21:30     AVANTASIA & guests // Queue Sepultura Signature / (sany/is layan ni)
20:15 - 20:45     WARRANT
21:10 - 21:45     BLOWSIGHT
21:45 - 22:45     KREATOR
21:45 - 22:45     DANKO JONES
22:10 - 22:40     HAIL OF BULLETS
22:55 - 00:20     MOTÖRHEAD
23:05 - 23:50     TOKYO BLADE
00:15 - 00:45     VENOMIN JAMES
00:30 - 01:45     ELÄKELÄISET
00:30 - 01:45     CHILDREN OF BODOM (hujan lebat!)
01:05 - 01:45     GHOST (tengok sikit ja after CoB tamat show)
02:10 - 02:55     TAUTHR
03:00 - 06:00     METAL HAMMER PARTY + SPECIAL GUEST / METAL KARAOKE


Sini pukul 9.30PM cerah lagi macam 4.30 petang. Lepas 10.30PM baru rasa nak senja. Makanan kat sini sekitar euro3-5, tapi size besar2 boleh share 2 orang sekali makan. ubi kentang dgn kebab la. kami bukan makan sangat..tatau pasal apa...makan pakai telinga ja kat sini. lazat sungguh.


beer pun boleh refill, hantar balik gelas kecik dapat refund euro1. tapi simpan la gelas tu. gelas besar 11 euro, refund gelas dapat 3 euro. macam2 pattern.


 tin beer ni lagi satu bleh buat souvenir selain dari metalbag yang diberi. satu euro ja setin.


Ok now cerita pasal band pulak. Ini rating aku kasi berdasarkan pemantauan aku la. Kalau nak tengok gambar2 konsert tengok full compilation picture. Tak larat nak loading page kalau aku bubuh semuaHanya dua band iaitu Motorhead dan Ozzy Osbourne yang “full crowd” sehingga pintu tapak konsert terpaksa ditutup kerana terlalu ramai sehingga tidak boleh bergerak bebas. Rasanya lagu paling ramai crowd sing along ialah Crazy Train(Ozzy), I Want Out(Helloween) & Allein Nach Vorne(Frei Wild). Berikut pula kategori berdasarkan perspektif komen dari  aku. Rating tidak tergolong dengan yang tidak sempat ditonton.

.  Airbourne mempunyai prop pentas terbaik diikuti dengan Judas Priest dan Children Of Bodom. Showmanship terbaik semestinya Suicidal Tendencies(crowd control & best drum solo) diikuti dengan Airbourne(energetic & stage climbing) dan Saltatio Mortis(semi-opera play). Best showmanship untuk band-band baru yang bermain di Wetstage diterajui oleh Nekrost(Brazil) diikuti dengan Battle Beast(Finland) dan Hamatom(German). 

Nohorom punya cemuih mayhem ni...tidoq sat

Vocal terbaik sepanjang konsert live adalah dari Battle Beast, diikuti dengan Tobias Sammet sendiri dari Avantasia dan Van Canto. Kategori yang agak mengecewakan ialah showmanship yang boring dari Eccentric Pendulum(India), lagu-lagu super perlahan dari Triptikon(mungkin hanya sesuai kepada ekstrimis Doom follower), dan sound setting band As I Lay Dying. Crowd paling brutal pit pula diterajui oleh Heaven Shall Burn, diikuti dengan As I Lay Dying dan Kataklysm.

Disamping menonton persembahan band, kami juga sempat mengambil autograf dan bergambar dengan artis-artis band. Jelajah autograph aku dimulakan dengan kekecewaan gagal ambik autograph helloween. Lama sangat barisan2 depan dok sembang2. Satu pengajaran untuk ambik autograph seterusnya. Ada few band aku dah list nak ambik autograph wajib, yang belen2 kira halal bonus la. So first target aku sure band idola zaman sekolah, album Art of Rebellion, 



Aku juga telah beratur selama 2 jam 40 minit sepanjang show Avantasia kerana hendak berjumpa dengan band Sepultura (18 tahun penantian nak jumpa Sepultura...cita cita semasa tingkatan 3 dulu!!) . Punya la lama beratur, aku sempat berkenalan dengan ramai orang time beratur, tukar2 jaga tempat nak pi toilet punya pasal..sejuk gila!

Next autograph penting nak ambil Crashdiet. Mujurlah Crashdiet autograph session buat masa Dir En Grey yang tak best tu hehehe…


Tapi rugi pulak pasal tak boleh tengok Avantasia & Heaven Shall Burn pasal nak kutip autograph Trivium . Dalam masa aku beratur untuk ambik signature Trivium, sejam lebih beratur, aku sempat berkenalan dengan author metalcovenant yang beratur belakang aku. Punya la sembang sambil dia guna trick sama nak pi toilet. Geng minum beer ni memang banyak kencing muahaha!


OK apa-apa hal pun, pesanan kepada future2 mat metal yang pi wacken, always plan your autograph session. nak pulun semua memang tak sempat, tapi yang betul2 target, make sure pergi awal beratur, pasal selalunya dia buka limited window time sekitar 20-30 minit. First come first serve! Lagipun kebanyakkan band amalkan konsep bebas boleh sembang, takda rush2 snap picture kena halau oleh bodyguard. Ini remaining autograph yang dapat pulun.


Owh...by the way, f*ck Mayhem. boleh pulak cancel autograph session dia. baru ja nak suruh sign singlet pentagram aku...tuhan tak berkat kot!

                Kami juga terhibur dengan pelbagai ragam pakaian oleh mat2 metal. Ada yang berpakai seperti rahib, ada lelaki yang memakai pakaian wanita, ada yang memakai morphsuit, ada yang full scale glamrock, ada yang berpakaian power rangers, pakai kostum lembu, kostum pisang, ada yang berpakaian jubah arab, pemakaian t-shirt tulisan-tulisan ekstrimis dan ada juga yang berbogel. Oleh kerana regulation yang ketat oleh pihat pengurusan, pemakaian stuff-stuff spike amat terhad dan jarang dilihat disini.


 lagu still running, lagu stopped sama ja diaorang ni tak berenti2 joget.mighty morphine on morfin?
naked angel, peluk orang kasi blessing. gua tak berani.

macam videoclip blink 182, what's my age again ...for breakfast.

Sesudah tamat band terakhir pada lewat sekitar 2 pagi, sudah ramai mengosongkan tapak perkhemahan dan menuju keluar menaiki bas-bas ekspress yang akan membawa mereka sejauh Norway, Sweden dan juga Finland. Pada sebelah pagi, hampir 70% tapak kem telah kosong dan pelbagai barang ditinggalkan disini. Khemah-khemah,bir dan snek bergelimpangan. Ini adalah masa terbaik jika hendak upgrade khemah anda dengan mengambil khemah-khemah yang telah ditinggalkan. Distribusi untuk pulang jugak amat teratur dengan adanya billboard terpapar status masa bas persiaran dan destinasi. Kami berangkat pulang pada pukul 2 petang setelah terlepas bas pukul 12 tengah hari! Kami berehat sehari di Hamburg sebelum menuju ke Munich, pada sebelah malam kami pergi Hamburg-DOM, festival fun fair setiap musim panas yang terdapat di bandar ini. Masuk adalah percuma(gambar dalam post-wacken) 


ritual bakar khemah last day sementara tunggu bas, penuh khemah2 mahal biar macam tu ja...


Kalau nak tengok fullset gambar2 konsert dengan aktiviti kami, boleh tengok kat archive ni, tapi ingat, ada banyak gila gambar.Tiap2 tahun siapa pun yang pergi Wacken mesti ada pengalaman manis sendiri punya. Harap warta ini kasi racun korang pulak pi sana! 


Sekianlah laporan kami dari geng jahat penang. Akhirkata dari kami dipanorama dari Mt.Zugspitze, puncak tertinggi di Germany.



~ DANKE SCHON  ~



ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...