Wednesday, January 30, 2013

Kelisa Milestone 100k

Today historic day after 7.5 years my kelisa hit 100,000 km on my way back from work. It occured around 7pm at old klang road near to midvalley.

Setahun kemudian pada 2014, mileage kelisa 115000

Friday, January 25, 2013

Mentos tutti fruitti

Mentos limited edition. Rasa macam makan chewing gum. Soft texture.

Monday, January 14, 2013

Guns & Roses - Jakarta

Selepas sebulan baru nak pos memori ke konsert GnR 2012 , Jakarta!

Tiket dengan handstrap kertas 

Aku dapat information konsert GnR ni pun lambat, rasanya 2 minggu sebelum concert. Sembang dengan Sany terus on.Kami pergi naik Lion Air, time ni dia baru launch as new budget airlines kat asia tenggara. Very simple, bayar promo RM170 one way, next page terus bayar. Tada banyak songeh macam AA. No hidden fee, siap baggae 20kg included and naik from KLIA. I think its cheap already considering you kena tolak fare rental jet bridge KLIA lagi. Unfortunately flight balik Lion Air sold out, we have to opt for AA. Flight was smooth, seating only boleh request when check in and
unfortunately no food offered on flight. Anyway aku dah tido sebelum take off(as usual..).

2 jam kemudian sampai Jakarta International Airport. Time ni baru kena isi embarkation card. pakat berebut. I wonder kenapalah dia tak pass on flight. Then I take BLUEBIRD meter taxi to check to my hotel just opposite concert venue somewhere in Senayan. Tengah hari sabtu tu tak ada pun traffik jam teruk sangat macam dikecohkan. Cuma kena masuk lorong tol where you have to pay separately from total taxi fare. Tak mahal pun...macam rm1.50-rm3.00 ja. Sampai ja kat hotel, Sany dah tunggu kat lobby(datang lebih awal dari Bandung). Check in lambat sangat kami tinggal beg pi ronda.

Petang tu on the way back ke hotel nak pergi concert, GnR official facebook page announce stage collapsed and change date and venue keesokan hari.Katanya stage collapse pasal foundation jadi lembik akibat hujan few days back. Mujur tarikh perubahan dia ganti tengah hari keesokan harinya but at Mata Elang Indoor Stadium. Aku suspek dia boleh buat fast recovery sebab malam  yang sama GnR suppose to do concert ada konsert Sting at the Indoor stadium. Happening sungguh Jakarta punya music scene! So aku rasa banyak major setup dah ada, only minor adjustment ja. Ntah mungkin juga GnR dah ada schedule kena blah malam esoknya.Yang lecehnya, kami kena beli tiket AA lain sebab terms for change ticket only applicable within 48 hours. Alih2 beli tiket
paling mahal hampir rm600 sebab limited seating ja tinggal back to Kuala Lumpur on Sunday.

Malam tu kami ronda dengan Sam,rakan karib sekolah aku yang dok Jakarta 2 tahun.Pusing dan lepak kedai arab.sadly tadak mapley2 scene  kat Jakarta however yang best malam minggu penuh orang lepak kat dataran Monas. Macam peaceful ja...Kami sampai balik hotel time azan Subuh. Tido sekejap ja pasal pukul 11AM kena gerak dah pi venue baru concert yang agak jauh sikit dari hotel. Rasanya tido 2 jam ja pasal bagun nak buffet breakfast lagi.


                                                            At the entrance dengan Sany

Pagi tu plan baru jadi leceh, dari menapak tangan kosong pergi ke konsert seberang jalan, jadi kena bawak beg berat check out awal pi konset naik taxi lagi. Apa2 hal pun average taxi dalam average trafik jam one to one destination(pastikan ianya BLUEBIRD) sekitar 1 juta rupiah @ USD10 @ RM30. Naik ramai2 lagi murah. Lepas check out aku soh taxi driver tu pusing route jauh supaya dapat keliling the whole Jakarta. Takpa bayar mahal sikit, sambil berkonsert, sambil melancong. Sesudah tiba di are Ancol dimana GnR akan perform, sudah kelihatan ramai rockers seawal 11.30AM. Baru aku tau, Jakarta scene ni banyak jual barang DIY consert theme, tak macam kat KL
yang kalau ada pun tak banyak vendor. Aku tak tengok pun baju pasal aku dah DIY sendiri masa kat KL. Lepas convert tiket aku kat kaunter rajakarcis.com yang effienct kami pun beratur masuk. Jam dah lepas 1PM, waktu announcement GnR playtime. Aku tau dah, base on experience, international act will be punctual. Tapi tips siapa yang nak ke konsert di Indoor Stadium Ancol ni, kena pi awal
pasal entrance dia 1 direction ja, maka beratur panjanglah. Aku suka betul locals sebab sporting. Senang nak bergambar dan siap soh kita posing2 lagi tolong ambik banyak2 gambar.


                                                  Tempat aku lepak(kamera phone suck)

Then kami pun masuk ja dah termiss few song. Tengok setlist.fm aku miss 3 lagu awal.OK lah, masuk2 dah separuh Mr.Brownstone, pastu teruk pasal lagu terfavouritest aku, Estranged. The rest, you can follow setlist.fm GnR Jakarta or listed below, and youtube GnR Jakarta.

Chinese Democracy
Welcome to the Jungle
It's So Easy
Mr. Brownstone
Estranged
Rocket Queen
Richard Fortus Guitar Solo
(Blacklight Jesus of Transylvania)
Live and Let Die
(Wings cover)
This I Love
Better
Motivation
(Tommy Stinson song) (Tommy Stinson on lead vocals, with band introductions)
Dizzy Reed Piano Solo
(No Quarter by Led Zeppelin)
Catcher in the Rye
Street of Dreams
You Could Be Mine
DJ Ashba Guitar Solo
(Mi Amor)
Sweet Child O' Mine
Another Brick in the Wall Part 2
(Pink Floyd cover) (with Axl on piano)
Axl Rose Piano Solo
(Someone Saved My Life Tonight)
November Rain
Objectify
(Bumblefoot cover) (Bumblefoot on lead vocals)
Bumblefoot Guitar Solo
(Indonesia Raya, Indonesia's national anthem)
Don't Cry
The Seeker
(The Who cover)
Civil War
Knockin' on Heaven's Door
(Bob Dylan cover)
Jam
Nightrain
Encore:
Jam
(Richard Fortus and Bumblefoot on acoustic guitars)
Patience
Jam
Paradise City
 
Bagi aku even kena koyak wallet beli tiket flight baru, actually its a blessed in disguised, from outdoor venue into indoor venue. Bunyi memang absolutely mengancam macam any other indoor concert yang aku pergi la.Crowd sporting gila dan venue space pun agak luas. Technically this line up is better pasal in between semua ada slot tunjuk solo skill and performance wise pun lebih entertaining. Ada jugak bunyi2 improvisation yang aku rasa banyak tapi tak berapa clear la pasal concert mode. Lagu Live and Let Die punya clear. Suara abang Axel pun masih mantap, especially masa dia tarik lagu Don't You Cry. I love switching 3 solo dalam lagu November Rain! DJ Ashba punya solo, Mi Amor pun best! Paling best sempat tengok lagu Estraged, walau pun ada another otai GnR Dizzy Reed dalam concert tu makes me wonder kenapa tak main lagu Breakdown!!!


November Rain - Browse youtube "Guns & Roses Jakarta" for more videos!

Kami dok belakang ja pasal bawak bag besor dan mudah cabot bila last song main. Timing finishing pun punctual, dalam 2 jam30 minit konsert duration. Pastu kami kena rush pi airport dan berebut taxi pulak. When last song played, Paradise City(from setlist.fm),halfway through the song after chorus kami pun berangkat. As expected,walaupun ada taxi, aku suspek tak banyak boleh kutip orang balik
concert as soon as possible.Kami sampai ke T3 punctually on schedule, around 5PM, for flight at 8.20PM take off. Tapi macam biasalah,delay sampai dekat 12 AM baru nak take off. Sampai LCCT pukul 3 pagi aku kena ambik pulak taxi rm126 nak balik rumah pasal esok nak kerja.
Nak buat hal tak berani baru kerja tempat baru 2 minggu. Secara keseluruhan aku tambah hampir rm800 pasal concert change tapi puas berbaloi dengan performance GnR! Salute GnR & Salute Jakarta!

In the next 2.5 half month later aku akan pi tengok another GnR legend, Duff Mckagan @ Perth's Soundwave along with Metallica.The final piece to my first quartet original rock/metal band aku start dengar.(lagi dua ialah Helloween & Sepultura @ wacken)



Thursday, January 3, 2013

Kelisa 99k

Reach 99k on 1st january 2013

Tuesday, January 1, 2013

Best of 2012

Bumper edition of the year 2012

Best modrock

1) Papa Roach - Still Swinging
2) Adelitas Way - Critisize
3) Offspring - Cruising California 
4) Adelitas Way - The Collapse
5) Halestorm - I Miss The Misery

Best Metal

Coming soon



Previous bumper edition 2011 here

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...