Monday, June 13, 2011

Memasaq karipaps

Hujung minggu lepas teringin nak makan karipaps.

beli bahan pastu buat pagi jumaat...solo ja

bahan2 -

doh
tepung gandum beli kat lulu secukup rasa
telur (kulit putih) stok minggu lepas 2 biji last
garam campur dalam air sejuk siap2 setengah cawan
butter unsalted dari lulu 3/4 bahagian

campoq semua bahan ...uli sampai jadi doh

isi


ubi beli kat lulu satu ketul besaq, potong dadu, rebus sampai agak lembik,
mince meat beli kat lulu secukup rasa
serbuk kari daging peninggalan din & zahir secukup rasa
minyak masak peninggalan din & zahir secukup rasa
bawang puteh & bawang merah beli kat lulu secukup rasa
ayaq asam jawa tarak..so tak payah letak

campoq semua bahan...goreng sampai minyak terkeluar dari camporan.

disebabkan menggunakan dpoq eletrik yg tak panas..membuat rebusan ubi dan
mengkompletekan semua masakan isi dari  10-20 minit jadi 1-2 jam.

dah siap? isi + doh = karipaps


disebabkan tarak kayu canai, maka gunakan botol kaca serbuk jus oren Tang sebagai
alternatif pencanai. make sure penuhkan botol itu dengan serbuk jus oren. Jika serbuk
oren dah abih..isikan dengan gula, kira sebagai bekas simpan gula. roll doh dari ketul
sampai bulat guna botol. masukkan isi inti takat yang boleh. pastu anyam jadi karipaps.


ini adalah hasil karipaps yang dibuat..masa digunakan untuk sampai tahap ni (22 biji karipaps medium size) ialah 4 jam 20 minit.

kemudian proses penggorengan dilakukan..akibat api dapoq letrik pelan macam siput, sempat saya melayan movie Faster sampai habis untuk menyiapkan 14 biji karipaps dalam 3 batch. semua total masak 5 batch. habis semua masak yo....masa digunakan memasaq 22 biji karipaps ini sekitar 2 jam 40 minit.


sedap yo!


ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...